Quantcast
Channel: Habilis
Viewing all articles
Browse latest Browse all 80

La cloenda del curs ‘Objectiu: la Terra’ demostra tot el potencial de les noves eines educatives i il·lusiona els docents

$
0
0

185 docents formats i 5.700 nens i nenes beneficiats. En xifres, l’abast i l’impacte de la primera edició del curs de capacitació digital docent Objectiu: la Terra ja es pot considerar un èxit. Amb tot, aquest èxit es va fer encara més palès durant la darrera sessió de formació del curs, el dissabte 13 d’abril, en el qual cada grup de docents participants va poder explicar amb detall els projectes que havien realitzat amb els seus alumnes, van mostrar treballs i maquetes en una fira i van poder compartir els seus aprenentatges i experiències a l’hora d’implementar la robòtica educativa, la impressió 3D i les realitats virtual i augmentada a les aules.

En aquest sentit, els docents que van participar a la taula rodona van estar tots d’acord a considerar el curs “un projecte desafiant” en paraules de Lidia Camacho de La Salle Bonanova, doncs tal com va explicar just després Xavier Àvila, un dels mentors aportats per Blanquerna, “es plantejava el repte d’acoplar la mirada pedagògica a elements fortament tecnològics”. 

Els docents no només han integrat amb èxit tecnologia d’avantguarda a l’aula, també han començat a transitar un nou camí educatiu que ja no volen deixar

En efecte, a l’inici del curs, durant l’Escola d’Estiu del juliol del 2023, l’impressionant equipament amb què sabien que Abacus dotaria els centres al setembre gràcies als fons Next Generation atorgats pel Departament d’Educació va despertar força inquietud i més d’un maldecap als docents. I no era per menys, doncs no només se’ls estava proposant que aprenguessin a fer funcionar impressores 3D d’última generació, ulleres de realitat virtual, cubs de realitat augmentada, productes d’alta gamma en robòtica educativa com els kits de Lego o el robot de terra Matatab i plaques de programació micro:bit, entre d’altres, sinó que també se’ls demanava que creessin amb tot aquest material situacions d’aprenentatge per als seus alumnes d’infantil, primària, ESO i Batxillerat.

Els docents van poder mostrar els fruits de la seva feina durant els darrers nou mesos | HABILIS

Tot un repte, sí, però també un gran al·licient, doncs tal com van explicar Pau Farrés de Casa Nostra de Banyoles i Laura Blanco de l’escola Verge de la Salut de Sant Feliu de Llobregat l’arribada de tot aquest equipament als centres va generar “un clima d’il·lusió i va despertar enormement la curiositat dels nens i nenes, que van veure com els seus professors aprenien a fer anar tots els materials”. De fet, en  alguns casos, com en el cas de l’escola Cor de Maria d’Olot o Verge de la Salut de Sant Feliu, el curs va servir per transformar i equipar les tradicionals aules d’informàtica que havien tingut fins aleshores en veritables espais STEAM.

Així, les pors i neguits inicials es van anar esvaint a mida que avançava el curs gràcies, sobretot, a la realització dels tres monogràfics presencials que es va fer a cadascuna de les escoles per part dels experts en robòtica educativa d’Habilis i Ro-Botica, entre els quals destaquen Lluís Molas i Rocio Lara, així com l’equip expert en impressió 3D i realitat virtual liderat per Santi Serrano.

Gràcies a tots ells i a la bona feina dels mentors, —uns experts en aquestes eines que cada escola tenia assignat i que fa d’enllaç entre docents i professors tècnics en les noves eines— que han acompanyat els docents durant el curs, la presentació dels projectes de cada escola va evidenciar que el professorat havia superat amb escreix les expectatives i havien aconseguit integrar de manera original i diversa el material a l’aula, cosa que els permetrà obtenir el nivell B2 en competència digital docent.

L’acompanyament als centres que han fet els mentors i l’alt nivell del professorat que ha impartit el curs ha estat una de les claus del seu èxit

Amb tot, el més important és que tots havien donat una gran passa endavant en el camí de la transformació educativa, un canvi que ara tots visualitzen de manera més nítida i que en cap cas ja volen abandonar, doncs entre els assistents es va insistir molt en la importància de poder donar continuïtat a tots aquests projectes i nous sistemes d’aprenentatge que ara han engegat.

De fet, quan Miquel Àngel Prats, professor titular de la Facultat de Psicologia i Ciències de l’Educació i l’Esport Blanquerna, co-organitzador del curs juntament amb Habilis i la FECC, va demanar als docents que definissin el curs Objectiu: la Terra en poques paraules, van sorgir termes com “oportunitat”, “confiança”, “il·lusió”, “reinventar-se”, “treball en xarxa”, “noves fronteres d’aprenentatge” i una que potser sigui la síntesi de tot: “esperança en l’educació”.

Alguns dels projectes creats pels docents participants | HABILIS

La entrada La cloenda del curs ‘Objectiu: la Terra’ demostra tot el potencial de les noves eines educatives i il·lusiona els docents se publicó primero en Habilis.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 80

Trending Articles